Екскурзии

Ликийският път - етап 2
Маршрут:
Стара Загора - Мира - Стара Загора

Продължителност:
10 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Автобус

Цена от: 1480 лв.
Намери цена и резервирай
Дата
Бр. възрастни
Бр. деца
Програма
Маршрут: Стара Загора – Бурса – Калкан – Каш – Боазчък – Ючаъз – Мира – Денизли – Чанаккале – Стара Загора

Дати: 30. 10 – 8. 11. 2021г.

Цена: 1480 лв.

ЛИКИЙСКИЯТ ПЪТ - КАЛКАН ДО ДЕМРЕ
Етап 2

ПРОГРАМА:


Ден 1.

4.00 ч. - Отпътуване от Стара Загора - баня „Пиперка“
След обяд пристигаме в Бурса – 4 по големина град в Турция.
Бурса е микс от история и пиршество на модерния мегаполис. Постигнат е блестящ баланс – градът е известен като „Зеленият град” заради зеленината си, а старинните сгради са в синхрон с космополитните и модерни постройки. Нощувка.

Ден 2.

8.00 ч. – отпътуване към градчето Калкан. Привечер пристигане и настаняване. Свободно време. Нощувка.

Ден 3.

Начало на прехода по маршрута. Започваме с изкачване по височините северно от Калкан. За около три часа достигаме билна седловина, от която се спускаме към затворената долина на Безирган. В далечината на север се виждат нереално белите върхове на планината Акдаа (Бялата планина). След кратка почивка в Безирган продължаваме с изкачване на югоизток. Пред нас пръснатите къщички на село Саръбелен, което е и целта на прехода за деня. Настаняваме се в къща за гости “Moonstone house”.
Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 4.
Целта за този ден е пристанищното градче Каш. За да достигнем до него ще ходим пеш, но също така ще използваме автомобилен транспорт в част от трасето. От Саръбелен до селцето Гьокчеорен се движим по широка пътека, траверсираща едно възвишение на около 800 м.н.в. От пътеката се откриват чудесни гледки на юг към Средиземно море и гръцкия остров Кастелоризо. За около 2.5 часа достигаме до Гьокчеорен. След кратка почивка тук ще използваме автомобилен транспорт, за да достигнем до селцето Чукурбаг, разположено високо над Каш. От Чукурбаг се спускаме до Каш по стръмна, но изключително живописна пътека, от която се открива прекрасна панорама към залива на Каш, полуостровите и островите в района. За около 3 часа слизаме до Каш, където се настаняваме в малък хотел (тип пансион). Привечер имаме свободно време за разходка из уличките и старините на Каш.
Общата продължителност на прехода е около 6 часа.

Ден 5.

Този ден отново използваме комбиниран транспорт, за да продължим по маршрута. От Каш с лодка пресичаме залива, за да достигнем Лиманаъзъ. Оттук продължаваме по пътечка сред маслинови горички на югоизток. За около два часа достигаме живописен залив наречен Уфакдере. Тук правим кратка почивка за чай и продължаваме по крайбрежието на изток. Пътечката, по която се движим е доста камениста и изисква постоянна концентрация и подходящи обувки. За около четири часа от Уфакдере достигаме до целта за деня – село Боазчък, разположено в планинска котловина на около 400 м.н.в. Настаняваме се в селска къща. Продължителността на прехода е около 7 часа.

Ден 6.

От Боазчък се насочваме на югоизток и следвайки стара пътечка, криволичеща между камъни и маслинови дръвчета, се спускаме до залива на Аперлае. Аперлае е бил от значимите градове в древна Ликия. Разположен в тесен и продълговат залив.Това място има прекрасна естествена защита и относително лесен достъп до намиращия се в близост древен град Аполония. Наближавайки Аперлае виждаме все повече руини, подсказващи за някогашния разцвет. Долната част на пътеката е осеяна с множество саркофази и гробници. В най-ниската, разположена непосредствено до морския бряг, част личат останки от стари постройки – част от тях в момента са под водата, в резултат от срутване през 141 година. Правим кратка почивка в разположената наблизо къща за гости и продължаваме по маршрута си на изток. Пресичаме обширно заравнено пространство и достигаме до западната част на залива Кекова. Оттук до целта за деня – село Ючаъз отиваме за около два часа, следвайки доста интересна пътечка по брега на морето. В Ючаъз се настаняваме в пансион, в който ще останем за следващите две вечери. Продължителността на прехода е около 7 часа.

Ден 7.

Този ден е свободен и ще го прекараме в околностите на залива Кекова. Ще имаме възможност да избираме между плаване с туристическо корабче из заливите наоколо, посещение на останките от потъналия град Кекова, плаване с кану или посещение на градчето Калекьой. Възможностите ще бъдат допълнително дискутирани и уточнени на място. Следобед ще разгледаме руините на древния град Мира. Нощувка.

Ден 8.

Продължаваме на изток по маршрута. Всъщност и последния ден от прехода. За около шест часа ще преминем по крайбрежието до плажа Чайаъзъ, разположен недалеч от съвременния град Демре. По пътя си ще спрем в красивите заливи на Гьоккая и Капаклъ.
От Чайаъзъ ще продължим към Денизли. Сгушенo сред високите планини в близост до река Büyük Menderes (Меандър) се намира турското съкровище Денизли. Град, заобиколен от красива зелена долина в район, богат на култура и история.
Нощувка.

Ден 9.

8.30ч. – Закуска. Продължаваме към Чанаккале. По пътя ще имаме възможност да разгледаме Асос. Вероятно не е случаен фактът че точно в древния град Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море, Аристотел полага основите на първата школа по философия. Днес Ассос се нарича Бехрамкале.
Нощувка в Чанаккале.
Ден 10

Закуска. Ще преминем от азиатския бряг през Дарданелите в Европа с ферибот и ще продължим към България.

Пристигане в Стара Загора вечерта.

Условия:
Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обедите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.


Цената включва:
 български професионален планински водач
 транспорт с комфортен бус по целия маршрут от Стара Загора
 всички пътни такси и горивото
 всички сухопътни трансфери на групата и багажа
 9 нощувки в семейни хотели
 9 закуски
 5 вечери в Бурса, Саръбелен, Богазчък, Ючаъз и Ючаъз
 екскурзоводско обслужване
 трансфер с лодка в залива на Каш до Лиманаъзъ
 медицинска застраховка „Асистанс“ към ЗД „Евроинс“ АД с покритие 5000 евро

Цената не включва:

 такси и входове за забележителности
 храна и разходи от лично естество извън упоменатите като включени
 бакшиши

ЗАБЕЛЕЖКА:
• Туроператорът си запазва правото за промяна на часовете по програмата и дните на обявените допълнителни екскурзии.
• Туроператорът си запазва правото за промяна на цената на екскурзията до 5 дни преди датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.