Екскурзии

Ликийският път - едно очарователно преживяване
Маршрут:
Стара Загора - Фехтие - Стара Загора

Продължителност:
9 дни / 8 нощувки

Транспорт:
Автобус

Цена от: 1350 лв.
Намери цена и резервирай
Дата
Бр. възрастни
Бр. деца
Програма
Маршрут: Стара Загора – Бергама – Олудениз – Фаралия - Кабак - Гей – Патара – Калкан – Памуккале – Чанаккале – Стара Загора08 - 17. 10.02021г

Цена: 1350 лв.


ЛИКИЙСКИЯТ ПЪТ - ОТ ОЛУДЕНИЗ ДО КАЛКАН

Ликийският път е първият дълъг пешеходен маршрут в Турция. Създаден е през 1999 г. от англичанката Кейт Клоу след 7 годишна изследователска дейност. Общата му дължина е около 540 км., разделена условно на три части, обхващащи територията между град Фетхие и достигащи почти до Анталия. Пътеките преминават през пресечени местности в гънките на планинската верига Тавър, движейки се успоредно на средиземноморското крайбрежие, към което от много места се откриват величествени панорами, а в красиви заливчета и на уникални плажове има възможност и да се поплува. Всъщност в по-голямата си част това са позабравени антични пътища, някога свързвали градовете на древната Ликийска цивилизация, която в продължение на хилядолетия е сътворила едни от най-впечатляващите културни паметници в Мала Азия, привличащи вниманието на пътешествениците още от 18-ти век насам.


ПРОГРАМА:

С тази програма ще имаме възможност да се докоснем до района по балансиран и незабравим начин, посещавайки феномени излезли сякаш от приказките. Преходите ни ще бъдат с малки ранички, а основният багаж ще се транспортира между местата за нощувки. Всеки ще може да избира дали да направи пешеходен преход или да се придвижи с транспорт. Настаняването ще бъде в семейни хотелчета, където ще ни готвят за закуска и вечеря. Очаква ни перфектното очарователно пролетно пътешествие!
Ден 1

2,00 ч. - Отпътуване от Стара Загора – паркинга на баня Пиперка.
След обед пристигане в Бергама, град и област в провинцията Измир. Разположен е на възвишение северно от река Бакърчай, на 26км от Егейско море. Ще имаме възможност да се разходим и разгледаме прочутото светилище на Асклепий и комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Нощувка.

Ден 2
Бергама – Фехтие – Олудениз

Насочваме се към Олудениз – курортно селище на Средиземно море, известно с красивия залив Синята лагуна. Малко преди да го достигнем във Фетхие е първата ни среща с ликийската култура. Настаняваме се в местен.

Ден 3
Олудениз – Фаралия

След закуска, трансфер до Олудениз началото на Ликийския път. Днешният преход траверсира склоновете на планината Бабадаъ – най-известния център зa парапланеризъм в Турция. Очакват ни великолепни гледки към морето. Целта ни е селището Фаралия, разположено над идиличния „Залив на пеперудите“. Вечеря, нощувка.
Разстояние: 13,4 км.
Денивелация: +500, -480 метра
Пешеходна част: 7 часа

Ден 4
Фаралия – Kабак

Закуска в 7:30 (така ще бъде и през следващите дни). В началото пътеката се изкачва покрай гора от средиземноморски бор, а вдясно се открива красива гледка към морските простори. По-късно се спускаме към Кабак. Вечеря, нощувка.
Разстояние: 12 км.
Денивелация: +1000 м., -600 м.
Пешеходна част: 7 часа

Ден 5
Кабак – Гей

След закуска се насочваме към селцето Гей. Днес маршрутът ни ще бъде с плавни спускания и изкачвания. Вечеря, нощувка.
Разстояние: 11,8 км.
Денивелация: +500 м., - 350 м.
Пешеходна част: 6 часа

Ден 6
Гей - Патара

Закуска. В първата част ще преминем през планински проход с уникална панорама, а после ще имаме възможност да се потопим в морето на една от най-дългите пясъчни ивици в Турция – плажа на Патара. Разходка в градчето и разглеждане на руините на Патара - главно пристанище и един от шестте големи града на Ликийският съюз. Тук през трети век е роден Свети Николай Мирликийски. Вечеря и нощувка.

Разстояние: 15 км.
Денивелация: +100 м., -700 м.
Пешеходна част: 7 часа

Ден 7
Патара – Калкан - Памуккале

Закуска. Днес ще изминем последната отсечка от първа част на Ликийския път. След пешеходният преход ще пътуваме до Памуккале. Нощувка.
Разстояние: 11 км.
Денивелация: +500 м. – 500 м.
Пешеходна част: 6 часа

Ден 8
Памуккале – Чанаккале

Закуска. ден, в който ще посетим природния феномен Памуккале, или „замък от памук“ (превод от турски), който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес се създават множество земетресения. В следствие от тях се получават множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Клеопатра е посещавала това място.
Нощувка в Чанаккале или района.

Ден 9
Чанаккале – Стара Загора

Закуска. Ще преминем от азиатския бряг през Дарданелите в Европа с ферибот и ще продължим към България.

Пристигане в Стара Загора вечерта.


Цената включва:
 български професионален планински водач
 транспорт с комфортен бус по целия маршрут от Стара Загора
 всички пътни такси и горивото
 всички сухопътни трансфери на групата и багажа
 8 нощувки в семейни хотели
 8 закуски
 4 вечери
 екскурзоводско обслужване
 медицинска застраховка „Асистанс“ към ЗД „Евроинс“ АД с покритие 5000 евро

Цената не включва:

 такси и входове за забележителности
 храна и разходи от лично естество извън упоменатите като включени
 бакшиши

Документи:

валиден паспорт

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 15 човека

СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
• Валиден документ за самоличност - лична карта или задграничен паспорт.
• За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – Нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България – оригинал + копие

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
депозит – 50 лв. ; доплащане – 20 дни преди датата на отпътуване.


ЗАБЕЛЕЖКА:
• Туроператорът си запазва правото за промяна на часовете по програмата и дните на обявените допълнителни екскурзии,.
• Туроператорът си запазва правото за промяна на цената на екскурзията до 5 дни преди датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.